Šolski orkester

Šolski orkester je s svojim delovanjem začel v letu 2005. Njegov prvi vodja je bil Klemen Saksida, nasledila ga je Kristina Kovačič, od leta 2007 do 2011 je orkester deloval pod taktirko Tomaža Škamperleta, v šolskem letu 2012/13 pa je orkester vodila Tina Rustja. Z lansko glasbeno sezono 2013/2014 je šolski orkester ponovno prevzel Tomaž Škamperle.

V šolski pihalni orkester so vključeni otroci in mladostniki, ki obiskujejo nižje razrede godbeniške šole. Z veseljem medse sprejmejo tudi tiste otroke, ki že znajo igrati kakšen instrument in imajo željo po igranju v orkestru. S sodelovanjem v orkestru se mladi glasbeniki naučijo osnov igranja v pihalnem orkestru in pridobijo dragocene izkušnje, ki jim kasneje omogočijo vstop v Pihalni orkester Vogrsko.

Učenci GŠ Vogrsko (2012) Foto: Jasna Živec

Učenci GŠ Vogrsko (2012)
Foto: Jasna Živec

Da je glasba lahko tudi neizmeren vir veselja, so potrdili mladi godbeniki, ko so se v aprilu leta 2011 udeležili 1. tekmovanja mladinskih godb v Ljubljani. Tekmovali so v kategoriji A, kjer je bila povprečna starost godbenikov do 14 let. Na podlagi zbranih točk mednarodne žirije so dosegli  srebrno plaketo. Člani šolskega orkestra so se udeležili tudi srečanja pihalnih orkestrov v Piranu, gostovali so v Proseku. Z veseljem so se odzvali tudi vabilom na različne prireditve. V septembru 2011 se je večina godbenikov iz šolskega orkestra pridružila Pihalnemu orkestru Vogrsko. Tako je šolski orkester v marcu 2012 znova začel delovati kot zasedba najmlajših učencev Godbeniške šole Vogrsko. Trenutno šteje 14 članov. Pridno vadijo vsak petek, nastopajo na dogodkih godbeniške šole in povsod, kamor jih povabijo.

V šolskem letu 2014/15 je za dirigentski pult stopil Nejc Kovačič. Skupaj z vse večjo zasedbo godbenikov v šolskem orkestru že pridno vadijo.

Prvi nastop orkestrčka, kot ga radi poimenujemo, pod vodstvom novega dirigenta je bil v sklopu glasbenega vikenda v Čepovanu (oktober 2014). Decembra so nastopili na zdaj že tradicionalnem decembrskem koncertu Godbeniške šole Vogrsko, potem pa so se redno odzvali na povabila za nastop ob različnih priložnostih.

Šolski orkester je imel novembra 2015 prav posebno vlogo – takrat je bil prvič organiziran pevski festival Pojmo (z)godbo. Ob spremljavi šolskega orkestra je zapelo šest pevcev finalistov, strokovna komisija pa je razglasila zmagovalca. Godbeniška šola se je po izredno pozitivnem odzivu občinstva na festival odločila, da bo pevski festival pripravljala vsaki dve leti.

Učenci Godbeniške šole Vogrsko ob zaključku vsakega šolskega leta nastopijo še zadnjič pred počitnicami. Vedno sodeluje tudi šolski orkester – in zadovoljni in nasmejani obrazi dokazujejo, da se trdo delo skozi celo šolsko leto zares izplača.

Zaključni nastop v šolskem letu 2016/17

Za dirigentski pult šolskega pihalnega orkestra je v šolskem letu 2017/18 stopil mladi David Mozetič, ki je tudi poučeval saksofon v godbeniški šoli. Orkester se je pod njegovim vodstvom odlično izkazal tudi v velikem projektu – 2. pevskem festival Pojmo (z)godbo.

Dirigent Luca Carli je šolski pihalni orkester vodil dve leti (šol. leto 2018/19 in 2019/20).

V šolskem letu 2020/2021 pa so mladi godbeniki zopet zaigrali pod taktirko dirigenta Nejca Kovačiča.