Pretekli festivali

O PRVEM FESTIVALU POJMO (Z)GODBO

Nekaj o predizboru …

V ponedeljek, 26. 10. 2015, je v prostorih osnovne šole Vogrsko potekal izbor pevcev za prvi pevski festival Pojmo (z)godbo.

Strokovna komisija

Strokovna komisija

Kandidati, ki so se prijavili na izbor, so se predstavili z dvema skladbama: z obvezno skladbo Za prijatelje (A. Šifrer) in s skladbo po lastni izbiri.

Pevce je zbrano poslušala strokovna komisija, ki so jo sestavljali uveljavljeni in izkušeni domači glasbeniki Jožica Golob, Radovan Kokošar in Miloš Rijavec. Ko so se vsi pevci predstavili in zapeli, je komisija staknila glave in izbrala šest finalistov, ki se bodo predstavili na finalnem večeru pevskega festivala.

Izbrani kandidati so po razglasitvi izžrebali vsem dobro znane popevke, ki jih bodo zapeli na finalnem večeru. Tako imajo slab mesec časa, da se čim bolje pripravijo na nastop. Na zaključnem nastopu bodo nastopili tudi vsi kandidati, ki so se prijavili na izbor.

LogoPevce bo spremljal Šolski orkester Vogrsko, ki se pod strokovnim vodstvom Nejca Kovačiča že intenzivno pripravlja na ta večer. Za šolski orkester je pevski festival poseben izziv, saj mora v kratkem času pripraviti šest skladb, ki jih bo igral za spremljavo pevcem.

Godbeniška šola Vogrsko je s projektom pevskega festivala začela iz želje, da bi predstavila nekaj novega in se povezala z učenci okoliških osnovnih šol, tudi tistimi, ki niso učenci godbeniške šole. Z odzivom so organizatorji pevskega festivala Pojmo (z)godbo zelo zadovoljni in obljubljajo, da bodo tudi v prihodnje organizirali podobne izzive.

Tako, v vadbenih prostorih orkestra je pestro in verjamemo, da je tako tudi pri izbranih pevcih finalistih doma. Kolektiv godbeniške šole že nestrpno pričakujemo finalni večer in vas vabimo vse, da v petek, 20. 11. 2015, ob 18. uri, pridete prisluhniti pevcem v veliko dvorano v Bukovico!

 

O DRUGEM FESTIVALU POJMO (Z)GODBO

Nekaj o predizboru … 

Po letu premora Godbeniška šola Vogrsko letos ponovno organizira pevski festival z naslovom Pojmo (z)godbo. Izbrani naslov namiguje na dve stvari: 1. Pojmo zgodbo – zgodbo slovenskih pesmi, saj se bo na festivalu prepevalo slovenske popevke, 2. Pojmo z godbo – ker bo vse nastopajoče na zaključnem koncertu festivala spremljal Šolski orkester Vogrsko.

Komisija s prijavljenimi pevci

 

Festival je namenjen otrokom, starim od 6 do 15 let, ki obiskujejo okoliške osnovne šole. V soboto, 21. oktobra 2017, je v dvorani ob osnovni šoli na Vogrskem potekal izbor finalistov za 2. pevski festival Pojmo (z)godbo. Prijavljenih pevcev je bilo kar 14, predstavilo pa se jih je 12. Vsak izmed njih se je predstavil z vnaprej določeno obvezno skladbo Na pol poti in skladbo po lastni izbiri.

 

Strokovna komisija ni imela lahkega dela

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Gorazd Božič, glasbeni producent in organizator Orkesterkampa ter mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirel, Tatjana Mihelj, pevka, in Anže Vrabec, pianist, aranžer, skladatelj, je med prijavljenimi pevci izbrala 6 finalistov. Naloga komisije ni bila lahka, saj so bili vsi pevci dobro pripravljeni. Finalisti se bodo predstavili na finalnem nastopu v petek, 17. novembra, v dvorani kulturnega doma v Bukovici.

 

Odziv na prvi festival Pojmo (z)godbo je bil zelo pozitiven. Zagotovo bo tako tudi letos.

Vabljeni, da nam pridete prisluhnit!

Več slik izbora: v galeriji.

 

Nekaj o finalnem  večeru …

Godbeniška šola Vogrsko je v petek, 17. novembra, v veliki dvorani kulturnega doma v Bukovici, organizirala 2. pevski festival Pojmo (z)godbo. Festival je nastal v želji ponuditi otrokom spodnje Vipavske doline nekaj novega, drugačnega, in povabiti k sodelovanju tudi tiste otroke, ki niso učenci godbeniške šole.

Na izboru, ki je potekal oktobra v prostorih Podružnične osnovne šole Vogrsko, so bili izbrani pevci finalisti, ki so se predstavili in zapeli na festivalu: Lana Klisarič (13 let), doma iz Vitovelj, ki nam je zapela pesem Moje ime, Tija Poberaj Remec (9 let), doma iz Prvačine, s pesmijo Zemlja pleše, Ivana Osojnik Kerševan (11 let), doma iz Gradišča nad Prvačino, s pesmijo Maček v žaklju, Jakob Bizjak (13 let), doma iz Vitovelj, zapel nam je Dan neskončnih sanj, Mija Istenič (10 let), doma iz Šempetra, s pesmijo Belo nebo, in Meta Zorn (10 let), iz Prvačine, ki nam je zapela Moje orglice. Vse nastopajoče je spremljal Šolski orkester Vogrsko pod vodstvom Davida Mozetiča.

Pevci finalisti

Po mnenju strokovne komisije, ki ji je predsedoval Gorazd Božič, člani pa so bili še Anika Horvat, Anže Vrabec, Tatjana Mihelj in podžupan Občine Renče-Vogrsko Radovan Rusjan, si je zasluženo prvo mesto pripela Tija Poberaj Remec. O kriterijih strokovne komisije nam je nekaj besed povedal njen predsednik: »Člani strokovne komisije smo na festivalu Pojmo(z)godbo bili pozorni predvsem na intonacijo, ritem, pevsko tehniko in spretnost petja na mikrofon. Odločili smo se, da je vsem tem kriterijem najbolje zadostila Tija. In tako smo ji podelili prvo nagrado. Si pa vsekakor tudi ostali pevci zaslužijo »samo malo manj zlato medaljo«, saj je vsak finalist pel skladbo, ki jo je izžrebali in ne sam izbral.«

Tudi občinstvo v nabito polni dvorani je prispevalo svoj glas in tudi oni so na prvo mesto postavili prvonagrajenko strokovne komisije.

Zmagovalka festivala

Večer, poln lepega petja in igranja, so polepšali še gosti: pevka zabavne glasbe Anika Horvat, Otroški pevski zbor POŠ Vogrsko pod vodstvom Lucije Gregorič in Helene Hvala Prah in mlajši učenci Godbeniške šole Vogrsko, ki so pripravili prav posebno tolkalsko točko. Tudi Hana Šuligoj in Nejc Kovačič, povezovalca festivala, sta s svojim nastopom prispevala kamenčke v mozaik, ki je pripovedoval zgodbo o našem najstarejšem festivalu in o sončkih, malih in velikih, ki so nam s svojo pripravljenostjo in pogumom polepšali petkov večer.

Anika Horvat

Tolkalska točka učencev Godbeniške šole Vogrsko in povezovalca večera Hana Šuligoj in Nejc Kovačič

Skupna slika vseh nastopajočih

 


O TRETJEM FESTIVALU POJMO (Z)GODBO

Nekaj o predizboru … 

Organizatorji smo veseli, da se je na pevski festival prijavilo veliko osnovnošolk iz različnih osnovnih šol.  Predizbor je potekal na Vogrskem dne 19. 10. 2019. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Patrick Quaggiato, Mojca Štoka in Mirko Ferlan (predsednik), je imela zares težko nalogo, saj so vse kandidatke pesmi zares lepo odpele. A izbrati so morali le 6 finalistk, ki so s svojim nastopom komisijo najbolj prepričale. V finale so se tako uvrstile Tiana Gatej, Nika Čotar, Mija Istenič, Klara Pregelj, Julija Pavlin Vodušek in Eva Klanjšček.

 

Nekaj o finalnem večeru …

Bil je siv, jesenski večer.

Večer sredi novembra.

V Bukovici.

Svežina in spokoj večera je izginila ob vstopu v dvorano. Luči, toplota, energija je ljudi prikovala na sedeže. Z nestrpnostjo so čakali na pričetek tretjega pevskega festivala Pojmo (z)godbo 2019.

Zamisel o festivalu je vzniknila leta 2015 v Godbeniški šoli Vogrsko, ko je bil v želji po nečem novem in drugačnem izpeljan prvi pevski festival z naslovom Pojmo (z)godbo.  Festival spodbuja ustvarjalno in raznoliko sožitje otroških in mladinskih pevcev z mladimi godbeniki- člani Šolskega pihalnega orkestra Vogrsko, ki ga vodi Luka Carli in je zato edinstven v Goriški regiji. Namen festivala ni tekmovalnost temveč povezovanje, sodelovanje, ohranjanje in nadaljevanje zgodbe Slovenske popevke.

K sodelovanju so bili povabljeni osnovnošolski otroci, ki radi pojejo in obiskujejo osnovne šole  Renče, Šempeter pri Gorici, Dornberk, Branik, Šempas, Miren in Solkan s podružnicami. Na predizboru, ki je potekal 19. oktobra na Vogrskem, se je predstavilo dvajset pevk. A le šest deklet se je uvrstilo naprej. Finalistke so bile: Tiana Gatej, Klara Pregelj, Mija Istenič, Nika Čotar, Julija Pavlin Vodušek in Eva Klanjšček. Eva Klanjšček je postala zmagovalka občinstva. Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Mirko Ferlan, Vladimir Čadež, Nuša Derenda, Mojca Štoka in Vladka Gal Janeš je najbolj prepričala Tiana Gatej s pesmijo Vzemi me veter in s to odločitvijo komisije je postala tudi zmagovalka 3. pevskega festivala Pojmo (z)godbo.

Častna gostja letošnjega festivala je bila Nuša Derenda. Tudi ona se je v najstniških letih podala na glasbeno pot. Prav ta mladostniška odločitev ji je še danes neusahljiv vir energije, ki je podprta z njenim vsakdanjim, vztrajnim delom. Z Nušo Derenda so zapeli tudi pevci Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Ivana Roba Šempeter pri Gorici pod vodstvom Janija Klančiča.

Dlani so ogreli tudi najmlajši člani Godbeniške šole Vogrsko z zmagovalno pesmijo prejšnjega festivala »Orion, saxofon, mesec, kontrabas…«, ki so jo zaigrali na glasbene cevi.

Radoš Bončina, povezovalec festivala je mojster besed. Polno dvorano obiskovalcev je prepričal s svojimi izkušnjami, ljubeznijo do odra, sproščenostjo in profesionalnostjo.

Lepo popotnico festivalu je izrekel tudi župan občine Renče- Vogrsko g. Tarik Žigon.

Ob koncu so velik aplavz  požele tudi vse pevke predizbora, saj so se nam pridružile na odru in prav vsi skupaj smo takole zaključili ta prečudovit večer: »Življenje namreč se človeku lepše in lažje zazdi, ko zapoje, zagode, se zbudi in zaživi, iskreno skupaj- MED ISKRENIMI LJUDMI«.