Miklavžev koncert 2016

Miklavžev koncert 2016

Miklavžev koncert 2016

Vabilo

December je mesec, ko se oziramo nazaj in na nek način delamo ”inventuro” iztekajočega se leta. Z veseljem se spominjamo vseh lepih trenutkov, ki smo jih doživeli. Pridobljene izkušnje pa so dragoceni kamenčki, s katerimi gradimo prihodnost. Ta pot ni vedno kot lepa melodija, saj jo včasih razdre neprijetna disonanca. A z vztrajnostjo in veseljem je mogoče premagati vse ovire. To dobro vedo tudi učenci iz Godbeniške šole Vogrsko in njenega šolskega orkestra, ki so leto 2016 zaključili s tradicionalnim Miklavževim koncertom.
V dvorani Angela Mlečnika v Bukovici so 6. 12. 2016 pripravili pravo glasbeno poslastico. Prisluhnili smo duetu tolkal (Gal Saksida in Jakob Beltram) in flavt (Lucija Nemec in Mia Abramič) ter skladbici Neje Bratuš. Lucija Pavlin nam je zaigrala, kako po notah »tiktaka« Dedkova ura. Glasba tudi spodbuja domišljijo, kar pripomore k njenemu lažjemu razumevanju in dojemanju sporočila, ki ga note prinašajo. Vsaka skladba, ki je zadonela ta večer, je na nek način obogatila vse prisotne. Lep nastop je uspel tako Zoji Izabeli Marc, kakor tudi Liamu Marc Baša in Jakobu Maju Šajina.

Pa se vrnimo malce nazaj, v preteklost. Prazniki bi bili brez nostalgije malce dolgočasni, kajne? Čeprav se včasih ne zavedamo v sebi celo življenje nosimo hrepenenje in željo po domačnosti, toplini in melodijam, ki povezujejo že številne rodove. Zagotovo spadata mednje tudi skladbi avtorjev J. Privška in J. Robežnika. Nad mestom se dani je za to priložnost zaigral Matija Melinc in kaj kmalu, že v nekaj minutah smo se nato skupaj z Lien Komac povzpeli Na vrh nebotičnika. Pester in raznovrsten glasbeni program se je nadaljeval tudi v drugem delu koncerta, ko so na oder stopili Harmonikaši Vipavske doline pod vodstvom Rajka Černigoja in zaigrali vsem dobro znani domači viži.

Veseli december ni le mesec številnih luči ampak tudi raznovrstne, na trenutke bučne glasbe, ki naznanja nepozaben prihod novega leta. Kako glasen in udaren je lahko rock oz. hard rock sta poslušalcem z igranjem na tolkala prikazala Jakob Beltram in Gal Saksida. Zatem pa smo se prepustili bolj umirjenemu glasbenemu toku. Zazvenela je trobenta (Tine Vodopivec) in nežni toni flavte (Hana Berginc). Občinstvo pa je prisluhnilo še skladbima francoskih avtorjev, s katerima sta se predstavila Filip Šorli in Karin Uršič. Svoje mesto je v koncertnem programu našla tudi Dvořákova Humoreska, ki jo je na flavti zaigrala Hana Lukežič.

Vse poti, ki učence vodijo skozi šolska leta pa se srečajo in strnejo v eno samo pot – pot, ki vodi v šolski orkester. Tudi tokrat se je koncert zaključil z njihovim muziciranjem pod taktirko Nejca Kovačiča.
Valentina Gregorič Saksida
Foto: Tina Saksida